Comunicat

Fundatia Regala Margareta logo
Fundatia Bosh Romania logo
Seniorii invitați să devină voluntari pentru copiii din comunitate, la centre sociale din Blaj, Boținda, Buziaș și București
București, 26 aprilie 2022
Programul național Generații ajunge acum în noi comunități, în cadrul a patru centre sociale din județele Alba, Cluj, Timiș și în București. Seniorii sunt invitați să se alăture centrelor sociale de tip școală după școală pentru a oferisprijin școlar sau alte activități educaționale copiilor din comunitate. În perioada 29 aprilie - 06 mai, centrele organizează Ziua Porților Deschise, cu scopul de a coopta voluntari din rândul persoanelor vârstnice.
Lansarea proiectului Generații în centre sociale din Blaj, Bonțida, Buziaș și București
Patru organizații sunt acum parte din comunitatea Centrelor Generații, fiind susținute de Fundația Regală Margareta a României, cu sprijinul Fundației Bosch România. Acestea vor beneficia de resurse și cunoștințe pentru a implementa educația intergenerațională în cadrul centrelor sociale din comunitate, creând un spațiu în care copiii și seniorii au oportunitatea să colaboreze și să devină o resursă unii pentru ceilalți. Valorificând experiența, profesia, pasiunea sau talentul personal, 45 de seniori vor fi cooptați pentru a se implica în activități educaționale, vocaționale sau de socializare în sprijinul a 120 de copii din medii defavorizate. Cele 4 organizații care s-au alăturat proiectului Generații sunt:
  • Blaj, jud. Alba - Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj, Centrul de zi pentru copii,
  • Bonțida, jud. Cluj - Fundația Creștină Diakonia, Centrul de zi pentru copiii din familii în dificultate,
  • Buziaș, jud. Timiș - Asociația Stern der Hoffnung Rumanien, Centrul de Zi Stern der Hoffnung,
  • București, sector 2 – Fundația Sfântul Dimitrie, Centrul pentru Educaţie şi Sprijin Comunitar,
Seniorii din București sunt invitați la Ziua Porților Deschise, luni, 02 mai 2022
Seniorii din comunitate sunt invitați să cunoască cadrul de desfășurare al activităților intergeneraționale, personalul și copiii care fac parte din proiectul social, să afle informații ori să se înscrie ca voluntari. Pentru cei interesați, Fundația Sf. Dimitrie organanizează Ziua Porților Deschise la Centrul pentru Educație și Sprijin Comunitar din București, sector 2, strada Agricultori, numărul 62, luni 02 mai, în intervalul orar 10-16. Detalii și înscrieri la telefon: 0728941112 sau pe adresa de email: copiisitineri@gmail.com
Seniorii care doresc să devină voluntari trebuie să aibă o atitudine pozitivă, disponibilitatea de a lucra cu copiii și de a transmite din experiența sau abilitățile lor, implicându-se fie în pregătirea temelor școlare, fie în organizarea unor cluburi și ateliere educative sau vocaționale, ce se desfășoară în cadrul centrului sau chiar și online. Centrul social deservește la momentul actual 30 copiii aflați în risc de separare de familie sau de abandon școlar, proveniți din familii aflate în situație de dificultate. Scopul serviciilor oferite copiilor și familiilor lor este de a depășii situația de criză și de a finaliza studiile pentru a avea acces ulterior la o meserie și un loc de muncă.
Programul național Generații al Fundației Regale Margareta a României
Ca o soluție la problema abandonului școlar și a îmbătrânirii accelerate a populației, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat, începând din anul 2015, o rețea de centre sociale care se bazează pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi după pensionare. La Centrele Generații, copiii din comunitate beneficiază de sprijin pentru școală, o masă caldă, consiliere social și psihologică, dar și de o diversitate de activități intergeneraționale cu specific educative sau vocațional. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-și asuma un rol nou după pensionare, desfășurând o activitate de valoare pentru ei, pentru copiii defavorizați și pentru comunitate. Colaborarea dintre copiii și voluntarii seniori din Centrele Generații determină un progres vizibil în dezvoltarea copiilor la nivel școlar, dar și la nivel personal, iar pentru seniori aduce sentimentul de utilitate și valorizare. Prin sesiunile de pregătire școlară individuală, rezultatele școlare ale copiilor se îmbunătățesc, stima de sine crește, ajutându-i să devină mai încrezători și mai responsabili. Prin participarea la cluburi și atelierele practice, copiii capătă și își dezvoltă anumite abilități practice și descoperă diferite pasiuni.
Informații despre voluntariat pentru seniori
Seniorii interesați de voluntariat în cadrul Centrelor Generații din țară pot afla mai multe detalii la Telefonul Vârstnicului 0800-460–001, linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România, sau se pot înscrieprin completarea formularului on-line de pe website-ul intergenerational.ro.
***
Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei și poveștile intergeneraționale sunt disponibile pe www.frmr.ro și www.intergenerational.ro
Site realizat de KISPHP